Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek1

A recepteket beküldte P. Julianna

 

TÖBBFÉLE SÜTEMÉNYHEZ FELHASZNÁLHATÓ TÉSZTÁK

 PISKÓTA

 

Hozzávalók: 6 db tojás 6 ek cukor (lehet akár porcukor, akár kristálycukor) 6 ek liszt

Készítés:

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját és a lisztet. (Ügyeljünk a sorrendre, mert ha a tojássárgákat keverjük ki a cukorral, akkor fullaszt a kész tészta!) Zsírozott, lisztezett tepsiben, előmelegített, forró sütőben, közepes tűznél kb. 15-20 percig sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta. A sütőt csak akkor kapcsoljuk ki, ha kész. A sütőben hagyjuk kihűlni.

*****

kakaós piskóta

 

Hozzávalók: 6 db tojás 6 ek cukor (lehet akár porcukor, akár kristálycukor) 4 ek liszt 2 ek kakaó

Készítés:

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját majd a lisztet és a kakaót. (Ügyeljünk a sorrendre, mert ha a tojássárgákat keverjük ki a cukorral, akkor fullaszt a kész tészta!) Zsírozott, lisztezett tepsiben, előmelegített, forró sütőben, közepes tűznél kb. 15-20 percig sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk a sütőajtót, mert összeesik a tészta. A sütőt csak akkor kapcsoljuk ki, ha kész. A sütőben hagyjuk kihűlni.

*****

UNIVERZÁLIS ALAPTÉSZTA - APRÓSÜTEMÉNYEKHEZ

(ÉDES VAGY SÓS KIFLI, POGÁCSA, SAJTOS RÚD)

 

Hozzávalók: 50 dg liszt 25 dg tehéntúró 25 dg margarin  1 ek ecet

Készítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, leveles tészta módjára hajtogatjuk, fél napra (éjszakára is lehet!) hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, kb. 10 × 10 cm-es négyszögekre vágjuk, tetszőleges töltelékkel töltjük. Előmelegített sütőben, közepes tűznél sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.

 

TIPP        a leveles tészta hajtogatásához: A tésztát deszkára téve vékonyra nyújtsuk ki. A hajtogatást kezdjük pl. jobbról. Emeljük meg a tésztát a szélénél fogva, és helyezzük a deszkán lévő tésztára úgy, hogy kb. 2/3-áig érjen. Erre hajtsuk rá a maradékot balról. Most emeljük meg a tésztát a hátsó szélénél fogva, és szintén a 2/3-áig helyezzük a deszkán lévő tésztára, majd hajtsuk rá a maradékot. Az egészet fogjuk meg és tetejével lefelé fordítva helyezzük lisztezett deszkára. Félórai pihentetés után néhányszor ismételjük meg a hajtogatást. Ha nehéz volna nyújtani, kenjük meg az egyes rétegeket olvasztott margarinnal.

 

*****

ÉDES ALAPTÉSZTA

egészben sült, töltött süteményekhez, édes kiflikhez

(zserbószelet, beigli, piték, édes kiflik)

 

 

Hozzávalók: 1 kg liszt 10 dg kristálycukor 25 dg margarin 10 dg zsír 2 dl tejföl 2 db tojás 1 dl tej 5 dg élesztő 20 g sütőpor

Készítés:

Az élesztőt tejben megfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. 1 óra hosszat meleg helyen pihentetjük. A megadott mennyiségből akár 8 rúd bejglit, akár egy hatalmas (sütő méretű) tepsi zserbószeletet, akár tetszés szerinti pitét, kiflit vagy ezek kombinációit készíthetjük egyszerre.

*****

DAGASZTOTT, KELT ALAPTÉSZTA

(ARANYGALUSKÁHOZ, BUKTÁHOZ, DARÁZSFÉSZEKHEZ, KELT PITÉKHEZ ÉS KELT LEPÉNYEKHEZ)

 

Hozzávalók: 50 dg liszt  2 dg élesztő 3 dl tej  2 db tojássárga 6 dg vaj(margarin) 5 dg kristálycukor

Készítés:

Először elkészítjük a kovászt. Amíg a kovász áll, egy másik tálban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a tejjel, gőz fölött folyósra olvasztjuk a vajat vagy margarint. Nagy mély tálba mérjük a lisztet. Közepébe mélyedést formálunk, ebbe öntjük a kovászt és a tojásos keveréket. Kezdetben dagasztáshoz használhatjuk a robotgép dagasztószárát. Ha a tésztát jól kidolgoztuk, hozzáöntjük a folyósra olvasztott vajat vagy margarint. Nagyfejű fakanál (Legjobb az a méret, amit bográcsgulyás főzéséhez is használunk. Praktikus, ha kelt tésztákhoz külön fakanalunk van!) hátával először óvatosan magunk felé húzkodva, majd egyre bátrabb mozdulatokkal dolgozva hólyagosra verjük. (Vigyázat! Nem a tenyerünk kell, hogy hólyagos legyen, hanem a tészta!) Akkor kész, ha az edény falától elválik. Óvatosan megemelgetve kevés lisztet szórunk alá, hogy kelés közben ne ragadjon a tálhoz. Tiszta konyharuhával letakarva kb. 1 óra hosszat, száraz helyen, szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezalatt kb. kétszeresére nő, felülete selyemfényű lesz.

 

Fontos tudnivalók:

1.   Célszerű nagy tálat vagy vájdlingot használni. Egyrészt ebben sokkal alaposabban ki tudjuk dolgozni a tésztát, másrészt, ha jól dolgoztunk és az élesztő is jó volt, tésztánk kb. kétszeresére megdagad.

2.   Tenyerünk hólyagosodását elkerülhetjük, ha a fakanalat nem olyan görcsösen markoljuk, mintha életünk függne tőle, hanem kis mozgást engedünk neki, ugyanis úgyis mozogni akar, de ha ezt nem hagyjuk neki, akkor feltöri a tenyerünket, sej, haj, csúnyául.

3.   Ne tegyük a kelő-félben lévő tésztát napra, vagy kályha, fűtőtest vagy egyéb hőforrás közelébe: a túlzott meleg az élesztőgombák működését ugyanis nem serkenti, hanem csökkenti, egyenetlenné teszi, tésztánk nem kel meg rendesen, helyrehozni csak újabb kovász Készítésével vagy újabb adag felfuttatott élesztővel tudjuk.

4.   Az egyre dagadó tészta láttán ne essünk abba a hibába, hogy túlkelesztjük a tésztát, vagyis megvárjuk, amíg még terjedelmesebbre hízik, ugyanis a túlkelt tészta sütés közben összeesik és mi is pofára esünk.

5.   Ha a tésztánk valami oknál foga (pl. váratlan telefonhívás, hittérítők csöngettek be stb.) mégis túlkelne, könnyedén helyrehozhatjuk, ha újból marokra fogjuk a fakanalat és átdolgozzuk a tésztát.

6.   Kelt tésztát csak akkor készítsünk, ha van rá kellő időnk, mert bárhogy szeretnénk is, de a tésztában végbemenő fizikai folyamatokat semmiféle ráolvasással nem tudjuk siettetni.

7.   A tojás fehérjét semmiképpen ne tegyük a tésztába, attól ugyanis szívóssá válik. Nem érdemes egy tojás árát megspórolni, és emiatt pironkodni az eredményen! Tojásfehérje felhasználásához kiválóan alkalmas a Citromos őzgerinc vagy a Zongorabillentyű receptje, de felhasználhatjuk Madártejhez is, amit az Aranygaluskával rögtön tálalhatunk is.

Háttér-információ: Nagyanyáink és a korábbi felmenők dunyha alatt, 2 óra hosszat kelesztették a tiszta ruhával gondosan letakart tálban lévő tésztát, miközben nemhogy megnézni, de még a szobába bemenni, sőt pisszenni sem volt szabad!

 

*****

ARANYGALUSKA

(klasszikus változat)

 

Hozzávalók: 1 adag Dagasztott, kelt alaptészta (a legnagyobb tepsihez való mennyiség) Töltelékhez: 20 dg  darált dió 15 dg  cukor reszelt citromhéj vagy citromhéj ízű porcukor őrölt fahéj A tepsi kenéséhez:

5-10 dg vaj vagy margarin (a tepsi anyagától függően)Tetejére: 15 dg  olvasztott vaj vagy margarin vaníliás porcukor Tálaláshoz:  tetszés szerinti sodó

Készítés:

A tepsit (esetleg tortaformát vagy kuglófformát) vastagon kikenjük vajjal vagy margarinnal. A kész kelt tésztát olvasztott vajjal vagy margarinnal megkent lapra borítjuk, 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk. Olvasztott vajba vagy margarinba mártogatott kis pogácsaszaggatóval (Ř kb. 4 cm) kiszaggatjuk úgy, hogy a keletkező kis sarkocskákat szaggatás közben mindig a tészta alá gyűrjük. Így nem keletkezik tésztamaradék, amit csak liszttel tudnánk újból kellően összedolgozni - ráadásul egyrészt gyúrni (ez a művelet a dagasztott kelt tészták kidolgozásánál szigorúan tilos!), másrészt felborulna a kész mű homogén egyensúlya, amitől ez a “maradék” nem lesz olyan könnyű, nem sül egyenletesen, ráadásul evés közben is észrevehető! Nem baj, ha a “pogácsák” formája nem teljesen szabályos! A kis “pogácsákkal” beterítjük a kikent tepsit úgy, hogy éppen csak érjék egymást. Az üresen maradt részeket meghintjük a töltelékkel, tetejét alaposan meglocsoljuk olvasztott vajjal vagy margarinnal. Ha elég mély a tepsink, vagy remekművünket kuglófformában készítjük, rakjunk még egy réteget az előbb leírtak szerint. Szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük. Forró sütőbe téve, lassú tűznél addig sütjük, míg teteje aranybarna nem lesz. Ha “serclisebben” szeretjük, tetejét papírral letakarva süssük tovább, de ügyeljünk, nehogy megégjen. Még forrón meghintjük vaníliás porcukorral. Tálba borítjuk. Vaníliasodóval, csokoládésodóval, borsodóval, meggysodóval, madártejjel tálaljuk.

*****

EGÉSZBEN SÜLT SÜTEMÉNYEK

 

ZSERBÓSZELET

 

Hozzávalók: ÉDES ALAPTÉSZTA  az “egészben sült, töltött süteményekhez, édes kiflikhez” c. fejezetből

baracklekvár darált dió csokimáz

Készítés:

A tésztából 4-5 cipót formálunk. Ezeket egyenként kinyújtjuk. Az elsővel kibélelünk egy nagyobb tepsit, megkenjük baracklekvárral, meghintjük darált dióval, befedjük a következő tésztával, erre ismét lekvárt majd diót teszünk és végig így töltjük meg a tepsit. A legfelső réteg tészta legyen, amit sütés előtt villával vagy hústűvel megszurkálunk. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél kb. 1 óra hosszat sütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk a tepsiből, tetejére (ami az alja volt) csokimázat

(ld. a mázaknál) öntünk. Ha megdermedt, hosszúkás szeletekre vágjuk. Kevesebb panccsal jár, ha a kész süteményt a tepsiben hagyjuk, így öntjük a tetejére a csokimázat, csak így kicsit rücskösebb lesz.

*****