Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gazdagrét

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Gazdagr%C3%A9t

 

Gazdagrét 

 

Mai nevét 1847 óta viseli. A lakótelep gyümölcsösök helyén épült fel 1983–1989 között, a szocializmus kori házgyári lakásépítések utolsó fénykorában. Budapest legkedvezőbb megítélésű lakótelepe. Ismert a Szomszédok című televíziós sorozatból is, melyet itt forgattak 1987-től 1999-ig. 

Fekvése

A lakótelepet legnagyobb részen a Rétköz utca (északkelet felől) és a Gazdagréti út (délnyugat felől) határolja, a kettő közt húzódnak a lakótelep utcái.  Ezeket kettészeli a Kaptató sétány, a lakótelep „sétálóutcája”.

Története

A lakótelep építését megelőző feltárások alkalmával a területen őskori edényeket és római kori temetőt találtak. Az Árpád-korban is lakott volt a környék, a régészek földbe mélyített, lefelé vezető lépcsős bejáratú, négyszögletes lakóházat tártak fel, sarkában kemencével, ezenkívül gazdasági épületeket és szabadtéri kemencéket.

Döbrentei Gábor 1847. évi dűlőkeresztelője alkalmával a német Reiche Ried magyar tükörfordítása lett a környék neve. Onnan kapta, hogy a lakótelep építése előtt itt lévő gyümölcsösök a Dunántúl felől érkező csapadék itteni lecsapódása miatt nagyon gazdag termést hoztak. A városrész mikroklímája a mai napig hűvösebb, csapadékosabb, mint a belvárosé.

1930-ban kapta nevét a Gazdagréti út, amely mellett ekkor már családi házak is álltak.

 

1983-ban kezdődött meg a lakótelepi építkezés. Először a Regős utca elején készültek el az épületek, 1984 márciusában adták át az első lakást, amely egyben az ország 200 000. távfűtéssel ellátott lakása volt. Május elsején már megindult a tömegközlekedés is, az azóta is itt közlekedő 153-as busszal. Ekkor még lent, a Nagyszeben téren volt a végállomás, 1987-ben, a 139-es busz indulásakor került mai helyére, a Gazdagréti térre. A Törökugrató úti általános iskolában az 1984/85-ös tanévet már megkezdhették a diákok; a tanévnyitót a helyi tévé első műsora közvetítette. Egy évvel később indult meg a tanítás a Csíki-hegyek utcai általános iskolában. Az első óvoda és bölcsőde 1985-ben, élelmiszeráruház 1986-ban, orvosi rendelő és könyvtárfiók 1987-ben nyílt a lakótelepen. Középiskola 1990-től működik.

A lakótelep infrastrukturális szempontból igen jól ellátott, több szupermarket, egy kisebb bevásárlóközpont és különféle intézmények (bölcsődék, óvodák, általános iskolák, középiskola, posta, orvosi rendelő, katolikus és református templom) találhatóak itt, valamint közösségi ház (Gazdagréti Közösségi Ház), mely különféle programoknak ad otthont, nyugdíjasklubtól az aikidotanfolyamig.

Negatív tényező a parkolóhelyek hiánya, ezekből ugyanis a lakótelep építésekor nem terveztek eleget. A lakótelepen jó a közbiztonság, és a lakók törekednek lakókörnyezetük szépítésére, gyakran kis kerteket alakítanak ki a panelházak tövében. Ennek megfelelően megítélése is kedvező: egy 2010-es felmérés alapján, melyben ötszáz budapesti lakost kérdeztek meg budapesti lakótelepekről, az első helyen végzett a legvonzóbb lakótelepek listáján.

Nevezetességei

 • Szentháromság-szobor – 1761-ben épült mészkőszobor
 • „Anya gyermekkel és békegalambbal” – Bolba Henrik vörösréz szobra, 1988
 • Bazalt kőplasztika – Kecskeméti Sándor alkotása, 1988
 • Mechantronika szobor – Bolba Henrik krómacél szobra, 1990
 • „A Föld ereje” szökőkút – Farkas Ádám műve, 1991
 • Két római oszlop a terület történelme emlékére, 1996
 • Bacchus szobra – Veres Kálmán alkotása, 1999
 • Szent Angyalok templom – a lakótelep délnyugati részén épült fel 2003-ban, Koppányi Imre tervei alapján.[5]
 • Református templom – 2004
 • Móricz Zsigmond-szobor – Janzer Frigyes alkotása, bronz, 2007
 • Elefántos díszkút – Krajcsovics Károly alkotása, vörösréz ivókút, 2008-ban állították fel. 2011-ben ellopták, azóta nincs ott semmi. 

Közlekedése

A 8-as és a 239-es busz a Belvárossal (Uránia), a 153-as busz a Móricz Zsigmond körtérrel, a 139-es busz a Széll Kálmán térrel köti össze a városrészt. Gazdagréti végállomása mind a négy buszjáratnak a lakótelepet északnyugati irányból lezáró Gazdagréti téren van, innen a 153-as busz a lakótelepet délnyugat felől határoló Gazdagréti úton, a 139-es és 239-es a lakótelep északkeleti határát képező Rétköz utcán végighaladva látja el a városrész belső közlekedését is, míg a 8-as busz útvonala a végállomáson kívül nem érinti a lakótelepet.